Wednesday , 23 August 2017
Home | About

About

Pomen Yala

As what the title says, Pomen Yala Autoworks mainly focusing onto the experience faced by our lead auto mechanic, Mat Jey. Currently, we operate straight from home and constantly acquire our dedicated team fella as our helping hands.

The Name

Our name origin back in the 1980’s when during the Vocational Training in Sekolah Menengah Vokasional, Pengkalan Chepa, Mat Jey has been exposed to a great story of a person sitting in a village, located in Southern Thailand named Yala. A person or a man whom been doing repairing all sort of car models and makes with a limited set of tools, yet manage to get the job done.

An auto mechanic works on a rally car at the 2...

Apart of being a hobby, we make repairing more fun as we have a couple of members that share same interest in auto mechanic that giving their helping hands, dedicated their time, sweat, and fund to grow together as team. Here at Pomen Yala Autoworks, we handle all kind of auto repairing and modification from Timed Servicing Schedule, Minor Repair Works, up to Major Repairing and Overhauling.

Geng Pomen Yala

We’ll update from time-to-time of job or task  at hand just for sharing with others. We also welcome others opinion and suggestion on how the things can be manage in less consuming time and money. After all, we here at Pomen Yala Autoworks cherish the relationship with all people around us.

Check out our Instagram
Check out our Instagram

Follow us on Instagram: http://instagram.com/pomenyala

14 comments

  1. fuhhh canggih gila intro pomen yala ni..

  2. admin

    Canggih manggih.. janji kita semua happy. Bawa kete x da sengguk-sengguk.. hehehe.

  3. boleh ke dapat barang gat gto

  4. nk tahu kat mana blh dapat super charger yg 1 set ni n klu kat kelantan kat mana

  5. Bro..nak tanye skit untuk proton saga coil spring aper yang boleh pasang bagi keras. tak nak pakai adjustable.

    • admin

      Coil spring keras untuk saga, boleh guna spring sport saga. Atau pun, saudara boleh juga menggunakan ‘spring buffer’ yang boleh di beli di kedai Abang 🙂

  6. Selamat Hari Raya buat krew2 Pomen Yala kat Kota Damansara…sy ada simpan kaburator Weber. Sy tak berapa pasti condition carburator nie skng sebab dah lama sy simpan dekat 10 tahun year 2004. Carburator nie asalnya dari kereta lama sy Fiat Argenta 2.0. Sekarang sy dah tukar kereta Ford Laser 1.5

    Soalan:
    1. Boleh tak carburator nie dipasang di kereta Ford Laser 1.5.
    2. Kalau boleh, berapa kos pemasangannya?
    3. Apa kebaikan dan keburukan setelah pemasangan?

    • admin

      Selamat Hari Raya Roni Jenau. Carburator Weber nih banyak jenis dan juga Variasi nya. Bro kena check apa kah Code Number utk model weber tersebut. Jika berminat nak jual, boleh email kan butiran serta gambar pada Admin.

      Jawapan:
      1. Weber tersebut boleh di pasang pada Ford Laser 1.5 dan juga kepada memana jenis kenderaan sekali pun.
      2. Kos pemasangan termasuk tapak sekitar RM150. Kos untuk setting pula bergantung pada pomen yang setting kan nya.
      3. Kebaikan: Weber terbukti meningkatkan daya pecutan sesebuah kereta. Keburukan: 2.0 masuk kat 1.5 kemungkinan enjin akan semput jika tanpa setting/tuning yang betul.

  7. bro nak tanya mana boleh dapat info bagi ke70 wagon tentang siap untuk jual sudah motified punya kereta?

    • admin

      Info yg mcm mana yg bro nak? Jika mencari wagon ke70 untuk di jual, boleh refer pada http://mudah.my Jika nak cari geng2 wagon, boleh join group ‘MyWagon’ kat facebook.com 🙂

      • as-salam bro… tumpang tanya utk servis super charger brp kos… bro boleh buat x… klau boleh.. tolong whatsapp sy…01123677560

        • admin

          wassalam. servis supercharger jenis apa tuh? Sy tak buat servis untuk supercharger, biasa nya tukar seketul aje. Kos utk servis lebih mahal.