Sunday , 25 June 2017
Home | Auto Repair | Supercharger on Corolla Engine

Supercharger on Corolla Engine

Some people says it was a crazy idea to bolt-on supercharger onto a K-Series engine. Some even can’t understand the concept how it would work. Well, everything is possible when it comes to Japanese technology and a bit of creativity from Malaysia crazy mod mind.

Nowadays people are using more and more fuel injected engine and they forgot about the ol’trusted carb engine. This has become handy and make our mod process become easier. Plugin the supercharger from a compact Japanese car onto the olskool 4K Corolla engine.

This project started a long time ago and has been widely spread among others modder here in Kuala Lumpur. In fact, the charger were applied to a farm water system whereby they use it to pump in water for plants. We are using the same method and approach with a twist of pumping air and fuel mixture into the combustion chamber.

A supercharger is an air compressor used to increase the pressure, temperature, and density of air supplied to an internal combustion engine. The compressed air that a supercharger provides to an engine supplies a greater mass of oxygen per cycle of the engine to support combustion than available to a naturally aspirated engine, which makes it possible for more fuel to be burned and more work to be done per cycle, which increases the power the engine produces.

Source from Wiki.

4k Supercharger

4k Supercharger

4k Supercharger

4k Supercharger

The owner of the project car, named Buntai from Klang, Selangor. He just bought the supercharger kit from a local seller and asked Pomen Yala to do the setup. We agreed as long as the items come complete.

Supercharger Kit
Supercharger Kit comes in box and properly wrap.

Things that comes together: Charger, steel piping, weber carb, weber carb mounting, electronic fuel pump, rubber hose, clipping, flat bar (bracket) and cost him RM1300. Kindda cheap with the setup package. Usually the package goes up around more than that. Even we are selling our supercharger kit with the price tag of RM1800 PnP and with setup package.

The project begin with a hickup here and there when it comes to the parts needed aren’t really complete in a box.

5k Aircond mounting
5k Aircond mounting need to be replace
4k Aircond mounting
4K engine mounting needed to be install

Due to improper welding by who ever made it, the pully and the thread nut come off easily during the installation and thus making it delay. We went to the nearest weld shop and weld it again.

Broken before we could even test it.

With all the hard time and with all the sweat and tears, we finally managed to complete the project. Since we are not the one who sold the charger package, it’s now up to the owner to go ahead and tune it to perfection.

4k Supercharger

 

Be sure to check out the video of a completed installation for 4K Supercharger Engine on YouTube.

16 comments

  1. barang super charger ni kalau kat kelantan kat mana nk dapat

    • admin

      gjo: Barang2 spurcharger? Rasa nya kebanyakkan barang2 untuk buat charger nih boleh didapati di mana2 kedai spare part atau pun hardware yang terdekat. Cuma, charger itu sendiri kemungkinan payah nak jumpa lebih-lebih lagi jika di Kelantan.

      Saudara boleh juga order dari kami jika berminat atau saudara boleh selongkar kedai half cut berhampiran.

      Charger nih jika di Selangor, “mat2 kereta” tak pandang, begitu juga dengan kedai half-cut. Charger nih biasanya di beli bagi tujuan mengepam air ke kolam ikan.

      Tips: jika nak beli, kena cakap tujuan nak beli sebab nak pam air ke kolam ikan..pasti dapat rege yg murah 😀

  2. AWESOME!!!

  3. Owg ckp sper charge ni mnje, xleh lenjan.. toi ke admin?
    Klbhan sper chrge ni pe?

    • admin

      Ada sesetengah charger mmg begitu jika mengikut ‘bahasa pasar’. Jika ikut spec, semua charger adalah tahan lasak jika kita menjaganya dengan betul lebih2 lagi charger jenis guna minyak pelincir.

  4. bro saya nak upgrade enjin 4k pakai supercharger.. kits supercharger ni bro ada jual?? nak cari kits supercharger pasang terus kat enjin 4k. PM harga bro.. ni nombor kontek saya. 0198823253

    • admin

      Bole ja lau nak P&P ke enjin 4K Corolla. Yg penting kena pandai tune & setting.. Takut nanti dah pakai, x sedap.. terus nak jual balik 😛

  5. Salam admin, berapa kos untuk complete set super charger+ installation + setting on 4k engine? Wirksyop kat mana?

    • admin

      wasalam Din. Kos keseluruhan bergantung pada harga parts semasa. Boleh lah dianggarkan kos nya dalam RM1500 ~ RM2000. Kita orang kat Pomen Yala tiada workshop.. hanya berbumbung kan pokok tepi jalan aja 😀

  6. Slam..admin,sy nak tny,kalau pkai charger ni piston kne tkar ke..pkai piston standard bleh tahan ke??

    • admin

      Apa yang kami buat, tidak memerlukan pengubahsuaian yang radikal pada komponen enjin. Pnp terus ke enjin 4K. Cuma, setup ini lebih sedap jika di kacuk dengan head 3k, Piston 4kU/5k, Weber DCNF40. Pun begitu, setup yang paling basic pun sudah memadai dan terasa daya pecutannya.

  7. Admin bleh kasi no fon x?

  8. bro charger ni model apa?…dari keta mana?

  9. salam.. boleh tanya tak kalau unser enjin 7KE EFI boleh pasang tak super charger?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *